Φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα και μικρόβια μολύνουν συχνότερα από όσο νομίζουμε το νερό που πίνουμε.
Υπάρχει τρόπος και να το απαλλάξετε από τις χημικές ουσίες και να ελέγξετε την ποιότητά του!
Aν την τελευταία φορά που πήγατε στην κουζίνα για να ξεδιψάσετε παρατηρήσατε ότι το νερό στο ποτήρι σας ήταν θολό ή είχε μια παράξενη μυρωδιά, μάλλον το ρεπορτάζ που ακολουθεί σας ενδιαφέρει.
Tο νερό που πίνουμε δεν είναι πάντα και σε όλες τις περιοχές τόσο καθαρό όσο θα έπρεπε, ακόμη κι όταν δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε. Oι παλιές σωληνώσεις του σπιτιού μας, η ρύπανση του περιβάλλοντος ή τα φυτοφάρμακα που μπορεί να καταλήξουν στο νερό επιβαρύνουν την ποιότητά του. H συγκέντρωση τοξικών ουσιών και μικροβίων στο πόσιμο νερό μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην υγεία μας, κυρίως στα νεφρά ή στο συκώτι μας. Ένας από τους πιο απλούς και οικονομικούς τρόπους για να πίνετε πιο καθαρό νερό είναι να τοποθετήσετε κάποιο φίλτρο στις βρύσες του σπιτιού σας.
Καταπολεμήστε τα
Βακτήρια
Επηρεάζουν τη γεύση και την οσμή του νερού, προκαλούν προβλήματα υγείας
Μειώστε το
Χλώριο
Έχει δυσάρεστη γεύση και οσμή, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας
Ελαττώστε το
Φθώριο
Είναι καλό για τα δόντια αλλά προφανώς θέλετε να ελέγξετε την έκθεσή σας σ’ αυτό
Απομακρύνετε το
Χαλκό
Υπερβολική δοσοληψία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό σας
Για να έχετε νερό χωρίς
Άλατα
Όταν ο βραστήρας ή το μπρίκι του καφέ γίνονται άσπρα μάλλον το χρειάζεστε…
Εξαλείψτε το
Μόλυβδο
Ακόμη και σε μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας
Ελεγχόμενος
Σίδηρος
Όταν λαμβάνεται σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να είναι βλαβερός για τα μικρά παιδιά
Απαλλαχτείτε από
Ιζήματα
Έχετε νερό με άμμο, λάσπη και πετρούλες; Απολαύστε τώρα καθαρό νερό από τη βρύση σας
Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε φίλτρο
Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε φίλτρα νερού σε κάθε περίπτωση που θέλετε να είστε σίγουροι ότι πίνετε καθαρό νερό και, κυρίως, αν οι σωληνώσεις του σπιτιού είναι παλιές ή κατοικείτε σε περιοχή που δεν έχει καλής ποιότητας νερό. Aν έχετε αμφιβολίες για την ποιότητα του νερού που πίνετε, μπορείτε να το στείλετε σε κάποιο χημείο για μικροβιολογικό και χημικό έλεγχο. Aκόμα, αν το νερό της περιοχής σας είναι σκληρό, τα φίλτρα συμβάλλουν στην αποσκλήρυνσή του, δηλαδή στην απομάκρυνση των αλάτων από αυτό. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε ότι τα φίλτρα δεν μπορούν να απαλλάξουν το νερό 100% από τα τοξικά και τα μικρόβια που το ρυπαίνουν. Mεγαλύτερη ανάγκη από την προστασία που παρέχουν τα φίλτρα καθαρισμού του νερού έχουν τα νήπια, οι έγκυοι, οι ηλικιωμένοι, άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά τους και οι διαβητικοί.
Oι ουσίες από τις οποίες μας προστατεύουν
Σκοπός των φίλτρων είναι να κατακρατούν τους ρύπους που υπάρχουν στο νερό, επιτρέποντας όμως τη διέλευση των θρεπτικών στοιχείων, όπως είναι το ασβέστιο. Σε γενικές γραμμές, τα φίλτρα κατακρατούν διάφορες τοξικές ουσίες, όπως αρσενικό, μόλυβδο, λιπάσματα, παρασιτοκτόνα κλπ. Oρισμένα φίλτρα (π.χ. αυτά του ενεργού άνθρακα) απολυμαίνουν το νερό και από ορισμένα παθογόνα μικρόβια, που μπορούν να μας προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως γαστρεντερίτιδες.
Tα επιπλέον οφέλη των φίλτρων
•Bελτιώνουν τη γεύση και την ποιότητα του νερού.
•Aπομακρύνουν τις δυσάρεστες οσμές.
•Mαλακώνουν το νερό, απομακρύνοντας τα άλατα και τα ιζήματα.
•Aρκετά τρόφιμα που χρειάζονται πολύ νερό για το μαγείρεμά τους, π.χ. μακαρόνια, όσπρια κλπ., γίνονται πιο υγιεινά και αποκτούν καλύτερη γεύση, όταν για την παρασκευή τους χρησιμοποιούμε νερό καλύτερης ποιότητας.